Schrijvende-pers-600x300-02

Journalist worden: wat leek mij daar zo spannend aan? De actualiteit, het schrijven, de interviews en de rol in de maatschappij als beschouwer, commentator en verslaggever: het leek mij geweldig. Mijn droomfunctie: beschouwer van de wereld en daarvan verslag doen in verhalen die aanzetten tot nadenken.

Interviews
Mensen interviewen vind ik nog steeds een van de meest belangrijke ‘secundaire arbeidsvoorwaarden’ van mijn beroep: deuren gaan open die normaliter voor de gewone burger gesloten blijven. Bovendien geniet ik ervan iedereen het hemd van het lijf te vragen. Tijdens interviews zoek ik altijd naar de (persoonlijke of universele) waarheid, het wezen, de dubbelzinnig- en eigenaardigheden. Tijdens de gesprekken ontstaat een beeld, een creatief idee, een verhaallijn of worden feiten in perspectief geplaatst.

Schrijven
Volledig gevuld met inspiratie en informatie vind ik het vervolgens fijn om alles op te schrijven. En wel op zo’n manier dat ik lezers verleid te lezen, maar ook verleid om ‘door te lezen’. Dit vereist vaktechniek en met die techniek kunnen ‘spelen’. Als je dit goed doet, kun je met tekst veel bewerkstelligen. Het jaagt mensen de bomen in, informeert, amuseert of zet mensen op een positieve manier in beweging. Ook daar geniet ik van.

Foto’s
Ik maak graag foto’s. Ik meen zicht te hebben op compositie en beeldkracht, maar ben niet enorm technisch onderlegd. Dit hoeft m.i. voor sommige producten geen probleem te zijn. Voor de ANWB beschreef en fotografeerde ik bijvoorbeeld zogenoemde ‘Charmecampings’ voor de reeks Charmegidsen. Enkele foto’s zijn daarvan te zien op Flickr. Ook voor mijn blogs probeer ik zo veel mogelijk zelf te fotograferen.

Generalist
Als journalist, tekstschrijver en blogger ben ik een generalist pur sang. De laatste drie jaar schreef ik vooral over de energietransitie, duurzaam ondernemen, wonen, technische innovaties, de inrichting van de openbare ruimte (Omgevingswet, klimaatadaptatie, mobiliteit) en (de noodzaak tot) innovatief openbaar bestuur en andere actuele onderwerpen voor met name de rijksoverheid, de Topsector Energie en de media. Verder blogte ik 8 jaar lang over zzp’ers (Zzp-log) en de publieke ruimte (Moonblog); met deze blogs ben ik op 23 februari 2020 gestopt. Mijn ambitie is om daarnaast onbelichte zaken rond actuele onderwerpen te onderzoeken en daarover artikelen te schrijven in de vrije media.

Beweging
Ten slotte: als beweeglijk persoon houd ik van dynamiek: ik trek naar groei, verandering en vernieuwing, en zet mensen ook zelf graag in beweging. Mijn beroep biedt daarvoor uitstekend gereedschap en een ‘rol’ die mij past.

NB: Voorbeelden van mijn journalistieke werk: zie categorie ‘Media’ en ‘Journalistiek’ (in de rechterkolom van deze pagina).

Geverifieerd door MonsterInsights